Ghid pentru spectatorii „gaite”


Aflat cu treburi prin Constanta, m-am decis ca sambata seara sa merg la Teatrul de Stat „Fantasio”. Comedie clasica, „Gaitele”, sala aproape plina, premise pentru o iesire reusita, nu-i asa?
Nu vreau sa fac aici o cronica de teatru propriu-zisa, mai ales ca montarea regizorului Borodan a fost una corecta, cu mici accente pe scenele de tip vodevil iar desfasurarea scenica a actorilor constanteni, corecta si dedicata.
Despre altceva vreau sa scriu: despre spectatori.
Recunosc ca, locuind in Bucuresti in ultimii ani si avand contact permanent cu lumea teatrala din capitala, nu am mai stiut care este nivelul cultural in orasul meu natal.
Insa ceea ce s-a intamplat in sala din Constanta mi-a lasat un gust amar. Sa exemplificam. In stanga mea a stat o doamna rubiconda, care a cascat din minut in minut, si isi verifica permanent ceasul de pe telefon, doar-doar s-o termina mai repede „chinul”-piesa a tinut trei ore! In primul rand, doua domnisoare gatite ca pentru o seara de club, „accesorizate”, desigur, cu doi masculi cu geaca de piele si ceafa rasa, au gasit de cuviinta sa traga dintr-o tigara electronica! Nici mai mult, nici mai putin! Asta in timp ce un gealat raspundea la telefon, anuntand ritos ca el e „la teatru” si nu poate sa vorbeasca! Pe alt rand, un nene cu gabarit depasit si palme cat cazmaua aplauda frenetic la fiecare „poanta” pe care o „intelegea”. De altfel, acesta a fost leit-motivul majoritatii „spectatorilor”. Aplaudau permanent, semn ca „se prindeau” de „subtilitatile” de pe scena.
 In spatele salii, alti domni si domnite desfaceau frenetic pungi de chipsuri, mestecand si comentand ca la mall. Un copil de varsta scolara isi intreba cu voce tare mama ce facea Vanda in scenele „fierbinti”. Ma asteptam ca un competent domn sa strige ca in galerie: „arde-o, ba!”
Doua cucoane imbracate cu sclipici erau atat de incantate de iesirea lor in lume incat exclamau orgasmic la fiecare replica plina de miez: „extraordinar”. Evident ca nu era nimic extraordinar, in afara de topismul lor. Niste „gaite” mai ceva ca in piesa!
As mai putea continua cu exemplele insa ma opresc aici. Am avut de cateva ori intentia sa ma ridic in sala si sa le strig companionilor mei: „taceti, dracului, din gura, GAITELOR!”
Recunosc ca nu am facut-o, intrucat am un cult pentru ideea de teatru.
Recomand conducerii teatrului constantean sa tipareasca niste fluturasi pe care sa ii distribuie odata cu biletul celor care intra in sala. Textul il ofer acum, gratuit: ” Va rugam ca in sala de teatru sa nu vorbiti, nici intre voi, nici la telefon, sa nu mancati si sa nu aplaudati ca prostii, mereu!”
Ar fi suficient pentru inceput, nu credeti?
Reclame
Published in: on 25 februarie 2015 at 22:13  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://despreteatru.wordpress.com/2015/02/25/ghid-pentru-spectatorii-gaite/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: