TNB- „SINUCIGAŞUL”


Piesa a atras la vremea ei atenţia legendarilor regizori ruşi Stanislavski şi Meyerhold, dar, din nefericire, şi pe cea a lui Stalin. La ora la care a fost scrisă piesa, în 1928, în ciuda insistenţelor, nici unul dintre cei doi regizori nu primea aprobare să o pună în scenă. Drept urmare, Stanislavski i-a trimis o scrisoare lui Stalin în care îl compara pe Erdman cu Gogol şi în care descria entuziasmul lui Gorki pentru această piesă. Iată ce a răspuns Stalin: “Dragă Konstantin Sergheevici, n-am o părere prea bun despre “Sinucigaşul”. Tovarăşii mei cei mai apropiaţi consideră această piesă un pic goală de conţinut şi dăunătoare. (…) Cu toate acestea, nu mă opun ca teatrul să facă o experienţă şi să arate produsul muncii sale. Nu este exclus ca teatrul să-şi atingă scopul. Secţiunea cultură-propagandă a Comitetului Central al partidului nostru (tovarăşul Steţki) o să vă ajute în această problemă. Veţi fi supervizat de tovarăşi care se pricep în chestiunile artistice. Eu sunt diletant în acest domeniu. Salutări, I. Stalin.”

În urma acestei aprobări cu dus-întors, a avut loc o singură reprezentaţie în faţa unei delegaţii oficiale conduse de Lazăr Kaganovici, spectacol la care a fost aşteptat şi Stalin. “Tătucul” nu şi-a făcut însă apariţia. După vizionare, repetiţiile au fost întrerupte definitiv, iar Erdman a fost deportat în Siberia. Deşi a revenit la Moscova după cel de-Al Doilea Război Mondial, el nu a mai scris niciodată teatru.
Succesul acestui spectacol a fost garantat, cred eu, in primul rand, prin alegerea textului, adica din clipa in care un tanar regizor de forta si talentul lui Felix Alexa s-a oprit asupra acestei cutremuratoare creatii a lui Nikolai Robertovici Erdman, dramaturg rus (1900-1970), nascut la Moscova, intr-o familie de nemti proveniti din Tarile Baltice. Cultivat, rafinat, frumusel, cu aspect de dandy, el a intrat curand in cercul avangardistilor rusi. Inca adolescent, Erdman il intalneste pe marele poet rus Vladimir Maiakovsky – pentru care dezvolta un adevarat cult. Mai apoi este vrajit de un alt mare liric, Serghei Esenin. In tot acest timp, pasiunea lui pentru scris capata diverse forme, la inceput, mai ales poetice. Ceva mai tarziu incepe sa scrie si teatru, iar succesul vine chiar de la prima piesa, „Mandatul”, aplaudata de public, dar nu si de cenzura vremii, care interzice un timp spectacolul. Legendarul Vsevolod Mayerhold (1874-1940), actor si regizor care a creat o veritabila „scoala” de teatru in Rusia, l-a ajutat enorm de-a lungul carierei pe Erdman, fiind cel ce-i comanda piesa „Sinucigasul”. In acest timp, Erdman e in plina glorie! Calatoreste mult, il cunoaste pe Maxim Gorki. Si isi iubeste cu pasiune patria, ale carei suferinte le transpune in scris. Dupa interzicerea piesei, ca sa apere spectacolul si pe Erdman, Stanislavsky insusi indrazneste sa-i scrie lui Stalin, care ii raspunde evaziv. In cele din urma, Erdman este socotit un fel de „dusman al poporului”… Isi revine tarziu din „vina” asta…

In realitate, cu toate ca era „deportat”, Erdman a vizitat Moscova adeseori in anii ’30, conform biografiei sale publicate de Wapedia. In 1941 Erdman a luat de altfel Premiul Stalin pentru scenariul comediei „Volga-Volga”. La inceputul razboiului, ca fost voluntar al Armatei Rosii, a fost chemat sa se inroleze, insa, sub protectia lui BERIA – cunoscut drept asasinul personal al lui Stalin – a fost omis de la incorporare si lasat sa stea la Moscova.
De la acest moment istoric au trecut aproape 80 de ani. Si totusi, dramele descrise in piesa lui Erdman sunt si ale noastre, replicile si situatiile in care se afla personajele ne sunt foarte… familiare. Dar iata cum isi motiveaza Felix Alexa aceasta fericita alegere:
„”Sinucigasul” este o piesa ciudat de actuala. „Viata n-are sens” e replica finala a acestei piese geniale, scrisa cu un curaj nebun de un tanar de 28 de ani, al carui talent a fost sugrumat. Intre lozinca spusa in actul intai – „Viata e minunata”, si replica finala, se zbate un destin.

Reclame
Published in: on 19 Martie 2010 at 23:39  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://despreteatru.wordpress.com/2010/03/19/sinucigasul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Superbaaaaaa piesa !!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: